Pek çok kişi gibi ben de hayatımda bir dönem için “mükemmel” olmak istedim. Her “mükemmel” olmak isteyen gibi, ne konu da “mükemmel” olmak istediğimle başladım işe. Bir şeylerin yolunda gitmemesi, istediğim gibi olmaması beni çıldırtıyor ve kendime hep yenik düşüyordum. Bu bloğu açmayı planladığımda da aynısı oldu açıkçası. Nasıl bir teması olmalı? Neleri yazmalıyım? Neleri yazmamalıyım? Okuyana bir şey katması lazım mı? Diye kendime sorular sorarken buldum kendimi bir anda. Sonra bu soruları sorarken bir şeyi kaçırdığımı fark ettim. Zaman geçiyor ve insanlar hayatlarına devam ediyor. Bu kadar basit bir karar da bile saatler, günler harcarken bulmuşum kendimi.
Sizler de eğer benim gibi kendinizi bir şeyler yaparken detaylarda boğulmuşken buluyorsanız sizde benim gibi sürekli “mükemmeli” arayanlardan olabilirsiniz. Ama size, sizin de bildiğiniz bir şeyi söyleyeceğim. “Mükemmeliyet bir süreç değil, sonuçtur.” İşte bu yüzden bu düşüncelere daldığım esnada dedim ki; Resul dur! Sen günlerdir sadece açtığın bu basit bir web sitesi için saatlerini harcadın ama ortada hala bir şey yok! Eminim siz de benim gibi en basit kararlarda bile bu döngüye tanıklık ediyorsunuzdur. Ama şunu söylemeliyim ki bununla başa çıkabilmenin en iyi yolunun “kervan yolda düzülür” mantığı olduğunu maalesef geç öğrenenlerdenim. Sizin de hayatınızda yapmak istediğini herhangi bir şey varsa diyeceğim o ki detaylarda boğulmayın! Yüzme mi öğrenmek istiyorsunuz? Hemen başlayın, hemen bir kursa yazılın. Plan yapmakla, her şeyi organize etmekle uğraşmayın! Güvenin bana, hiçbir zaman o mükemmel zamana ulaşamayacaksınız. Mutlaka bir şeyler sekteye uğrayacak, mutlaka yarı yolda hevesiniz kırılacak. Hevesiniz kırıldı diye hemen vazgeçmek olur mu? Olmaz tabi ki. Bu yüzden özellikle okurken çok keyif aldığım kitaptan1 birkaç öneri de yapmak istiyorum.
Küçük ama hızlı başlangıçlar yapın.
Yapmak istediğiniz her ne ise, ona ufaktan başlayın. Yüzme mi öğrenmek istiyorsunuz? Gidin 5 dakika nefes egzersizi yapın. Dil mi öğrenmek istiyorsunuz? Gidin sadece 5 dakika ayırın. Hevesinizi kıracak ve motivasyonunuzu düşürecek kadar yüksek başlangıçlar yapmayın. Kendinize belirli bir süre tanıyın, örneğin 1 ay sonra 5 dakikadan 10 dakikaya çıkacağım gibi. Hedefiniz parçalı ama süreklilik taşısın. Bu sayede o işi yaparken ertelemek zorunda kalmaz, motivasyonunuzu da yüksek tutabilirsiniz. Sonuçta 5 dakikalık bir spor ya da 5 dakikalık bir dil öğrenimi! Ne kadar zor olabilir ki?
Şartları kolaylaştırın.
Yukarıda verdiğim örnekten ilerleyecek olursak, eğer ki yüzmek istiyorsanız evinize yakın bir salon bulmanız yolu gözünüzde büyütmenizin önüne geçecektir. Dil öğrenmek istiyorsanız da günün en sakin zamanlarını seçebilirsiniz bu sayede 5 dakikalığına da olsa kimse dikkatinizi dağıtamaz ve bu rutini alışkanlık haline getirebilirsiniz.
Şartları zorlaştırın.
Yine aynı şekilde kolayca dikkatinizi bozacak şeyleri ortadan kaldırmakta işe yarayacaktır. Dil öğrenmek istediğinizde bilgisayarınız dikkatinizi dağıtıyorsa, sosyal medyada çok fazla vakit geçiriyorsanız yapabileceğiniz en iyi şey bir kilitli dolaba sahip olmak! Çözüm basit: Telefonunuzu içinde kitli tutuyorsunuz, ardından yüzmeye gidip geri gelene kadar(ya da dil öğrenimi pratiğinizi yapana kadar) anahtarı bir yakınınıza veriyorsunuz! Kulağa komik gelse de bu önerinin bir benzerini kendimde yapıyorum. Örneğin kullandığım bilgisayara kurduğum bir eklenti sayesinde belirli saat aralıklarında birkaç web sitesi dışında hiçbir web sitesine ve uygulamaya girmeme izin vermiyor. Bu sayede odaklanmam gereken neyse ona odaklanmak zorunda kalmak o rutini uygulamak zorunda kalmamı sağlıyor.
Sonuç olarak…
Yıllarca her işi yaparken “aman çok iyi olsun” anlayışım okuduğum bir kitap2 sayesinde aslında farkındalık kazandırmaya başladı. Mükemmeliyeti ararken aslında bunun bir sonuç olmadığını iyi alışkanlıkların tekrarının, kötü alışkanlıkları bırakmanın mükemmeliyete kavuşturduğunu kendi hayatımda birçok kez tecrübe ettim. Diyeceğim o ki siz de “mükemmel” için uğraşmayı bırakıp bir an önce yola koyulun! Çünkü;
Mükemmellik bir süreç değil, sonuçtur. Zamanla ortaya çıkar ve en iyi versiyonuna ulaşması zaman alır.
Not: Bu yazı yazılırken "mükemmeliyetçilik" bir kenara bırakılmıştır. Yazım yanlışları için yorum kısmından geri bildirim verebilirsiniz. :)