“Her” filmi gerçek mi oluyor?

Yaklaşık birkaç saat önce OpenAI tarafından gerçekleştirilen lansmanı izledim. Bu lansmanın geleceğimiz için çok önem teşkil edeceğini düşünüyordum, bence öyle de oldu. OpenAI, ChatGPT’nin 4o adında bir versiyonunu ücretsiz olarak yayınlayacağını açıkladı. Ama bundan daha da önemlisi, ChatGPT’nin artık tam anlamıyla bir asistana dönüşü oldu. Bilmeyenleriniz için öncelikle “Her” filmi1spoiler vermeden– neyi konu alıyordu onu paylaşmak isterim.

“Theodore, bir yazılım şirketinde mektup yazarı olarak çalışmaktadır ve son zamanlarda boşanmıştır. Yalnızlığına çare bulmak için bir yapay zeka işletim sistemi satın alır. Bu işletim sistemi, bir kişisel yardımcı ve arkadaş olarak hizmet veren bir yapay zeka entegrasyonudur.

Lansmanı izlediğimde tam filmde geçen sahnelerin bu kadar kısa süre içerisinde gerçekleşebilecek olma ihtimali beni çok heyecanlandırdı. Film hakkında detaya girmeden sizlerle bu lansman neden bu kadar önemliydi ve lansmanda neler yer aldı bunlarla ilgili bilgiler vermek istiyorum.

Chat GPT-4o ücretsiz oluyor.

Burada şirketin özellikle amacının yapay zeka uygulamalarının herkese ulaşılabilir olmasıyla ilgili lansmanda çok üzerinde duruldu. En gelişmiş modeli olan GPT-4o’nun kullanım limitleri ile herkese ücretsiz olarak sunulacağının altını çizdiler.

Chat GPT-4o neler yapabiliyor?
  • Farklı bir dilde bir menünün fotoğrafını çekebiliyor ve hemen çevirebiliyor. Yemeğin tarihini ve önemini konuşup ekstra bilgiler edinebiliyorsunuz.
  • OpenAI gelecekte iyileştirmelerle birlikte gerçek zamanlı video izlerkende sohbet edebilmeye olanak sunacağını iddia ediyor.
  • Ülkemizde en büyük gündem genellikle Futbol ve VAR Hakemi kararları. İşte bunun önüne geçebilmek için ChatGPT’ye canlı bir spor maçı gösterip, kuralları analiz etmesini, yorumlamasını isteyebileceğimizi belirtiyor. 
Örneğin, bu videoda yapay zeka ile görüntülü görüşme yapılıyor. Yapay zeka kişinin stüdyo ortamında olduğunu fark ediyor ve görüntüdeki kişi bunun bir lansman için olduğunu doğruluyor. Yapay zeka bunun OpenAI ile ilgili bir lansman olduğunu tahmin ediyor ve kişi bunun doğru olduğunu, ancak duyurunun aslında yapay zekanın kendisi olduğunu söylüyor. Yapay zeka şaşırıyor ve heyecanlanıyor. Tıpkı bir insan gibi!
Bu videoda ise dünyayı gören ve bir kamera yardımıyla etrafındaki nesneleri tanımlayabilen bir yapay zeka ile etkileşime geçen bir kişi görüyoruz. Kişi, yapay zekaya siyah deri ceketini, açık renkli tişörtünü ve modern-endüstriyel tarzdaki odasını tanımlıyor. Daha sonra, başka bir yapay zeka, görme yeteneği olmayan ancak kişiden kamera hareketlerini yönlendirmesini ve gördüklerini tarif etmesini isteyen, kişiye katılıyor. Kişi, iki yapay zekanın birbirleriyle etkileşime girmesine aracılık ediyor. Bu etkileşim sırasında, kişiye şaka yapmak için arkadaşı aniden beliriyor ve yapay zeka tarafından fark ediliyor. Son olarak, iki yapay zeka, olayları özetleyen bir şarkı söyleyerek etkileşimlerini sonlandırıyor. Yapay zekanın dünyayı algılama, yorumlama ve diğer yapay zekalarla etkileşime girme yeteneklerinin ne kadar güçlü olabileceğini bu videoda daha net anlıyoruz.
Bir çift İspanyolca öğreniyor ve çeşitli nesnelerin adını İspanyolca olarak öğreniyor. Bir akıllı telefon kullanarak kendilerinin ve nesnelerin fotoğraflarını çekiyorlar ve konuşmacı nesnelerin adını söylüyorlar. Öğrendikleri nesneler arasında bir akıllı telefon, bir elma, bir muz, kırmızı kalemler ve bir pelüş hayvan yer alıyor. Yapay zekanın İspanyolca gibi bir dili nasıl da etkileşimli bir şekilde öğretebileceğini görüyoruz.
  • Şakalar yapabiliyor.
  • Duygusal tepkiler verebiliyor, ses tonunu değiştirebiliyor, konuşma hızını ayarlayabiliyor.
  • Sizi başvuru yapacağınız iş için mülakatlara hazırlayabiliyor.
  • Matematik problemlerinizi sizinle birlikte çözebiliyor.
  • Toplantılarınıza dahil olabiliyor.
  • Gerçek zamanlı çeviri yapabiliyor. 1

Tüm bunları düşününce ve özellikle yaptıkları sunumları canlı olarak izlediğimde “Vay be!” diyebileceğimiz noktalara geldiğimizi söyleyebilirim. Üstelik, bunlar henüz bir başlangıç. Yapay zeka hayatımızı şekillendirmeye ve günlük işlerimizi elimizden almaya çok yakın gibi görünüyor. Bir yandan bu durum heyecanlandırırken, her yeni teknolojide olduğu gibi ürkütmüyor da değil, ya bir gün gerçekten sonumuz “Her” filminin sonu gibi olursa? Siz OpenAI’ın gerçekleştirdiği bu lansmanı nasıl buldunuz? Geleceğimizin gerçekten yapay zekalar tarafından şekilleneceğini düşünüyor musunuz? Görüşlerinizi merakla bekliyor olacağım.

  1. Her↩︎
  2. Daha fazlası için OpenAI’ın resmi youtube hesabı. ↩︎

Yorum yapın